2011. augusztus 2., kedd

Feng Shui tájak

 A feng shui az ember és környezet egyensúlyának megteremtésére törekszik, azért hogy egészségesebben éljünk. A házad és kerted körülvevő táj, az ott lévő Qi minősége meghatározza, közvetlenül befolyásolja életed. Hiszen a természet, az ember és a körülötte lévő dolgok egyetlen nagy egységgé kapcsolódnak össze, közvetlen hatással vannak egymásra.
A feng shui azt vizsgálja, hogyan illeszkedik otthonod a természethez, milyen előnyös és milyen kedvezőtlen hatások érik: dombos, vagy lankás a táj, vannak-e magasabb hegyek a környéken, ezeknek milyen a formája, van-e folyó vagy tó a házad közelében, merről fúj a szél, pontosabban milyen irányból érkezik. A kínai gondolkodás szimbolikus, ezért a tájban található formákat szimbolikusan, állatok képében jeleníti meg.

Mennyei lények és a feng shui

Figyelted már valaha így a tájat? Talán gyerekkorodban igen! Amikor még a felhőkben is különböző alakzatokat véltél felfedezni. Emlékszel? És, ha ezzel a szemmel nézel körül?
Látod a tájban a Zöld Sárkányt?
Látod a tájban a Zöld Sárkányt?Látod a tájban a Zöld Sárkányt?Látod a tájban a Zöld Sárkányt?
A négy Mennyei Lény:
  • Zöld Sárkány,
  • Fehér Tigris,
  • Fekete Teknős,
  • Vörös Főnix
mind szimbólum, a tájban meglévő formák elnevezésére szolgál. Amikor a tájbéli formáknak a kicsinyített változatával találkozol, akkor most már érzékeled, hogy ezeknek - ámbár helyes – a figuráknak milyen hatása lehet otthonod energiájára. Ha a házad mögé elhelyezel egy 10 cm nagyságú teknős figurát, vagy kialakítasz egy 2-3 méter magas dombot, érzel különbséget? Az arányok a feng shuiban nagyon fontosak!
A négy Mennyei Lény: Zöld Sárkány, Fehér Tigris, Fekete Teknős, Vörös Főnix
A bal oldal reprezentálja a férfi (yang), míg a jobb a női (yin) energiát.A tradicionális kínai filozófiában a bal oldal fontosabb, kiemeltebb volt, mint a jobb. Ebből az is következett, hogy a bal oldalon álló miniszter magasabb rangú volt, mint a jobb oldalon álló. Néhány mester szerint a bal oldal reprezentálja a férfi (yang), míg a jobb a női (yin) energiát. A feng shui gyakorlatában a tigris és a sárkány épületeket szimbolizálnak. Azt tartjuk előnyösnek, ha a sárkány oldal kicsit erőteljesebb, mint a tigris oldal. Ezek felelnek meg a karosszék támlájának. A főnix, vagy tűzmadár a karosszék hasonlattal élve a „lábtartó”, melynek formailag az épület előtti kis tó, park, virágágy felel meg.
  • Zöld sárkány

    A Zöld Sárkány lehelete azt jelenti, hogy kedvező helyet választottál, az éltető energia (QI) bőséget, sikert, egészséget hoz. Az ősi kínai szövegekben az olvasható: a Qi a szelek szárnyán repül és szertefoszlik a légben. Ezért sem kedvező olyan helyen építkezni, ahol gyakoriak az erős szelek, viharok. Az éltető energia kanyarogva, lassan halad.
    A Zöld Sárkány lehelete azt jelenti, hogy kedvező helyet választottál, az éltető energia (QI) bőséget, sikert, egészséget hoz.
  • Fekete teknős

    Egy kedvező fekvésű épület esetében a Fekete Teknőst az jelzi, hogy a ház mögött védelmet nyújtó valamilyen magas hegy, vagy épület található.
    Ez a ház „védtelen”, hiányzik a támasz mögüle.A hegyen lévő vár szintén ki van téve az időjárás viszontagságainak.
    Ez a ház „védtelen”, hiányzik a támasz mögüle. A hegyen lévő vár szintén ki van téve az időjárás viszontagságainak.
    A teknős - páncéljának köszönhetően - a biztonság, stabilitás szimbóluma, mint pl. a karosszék támlája, hiszen hátulról nem támadhatja semmi. Véd a szél ellen és egyéb „támadások” ellen is.
    A teknős - páncéljának köszönhetően - a biztonság, stabilitás szimbóluma, mint pl. a karosszék támlája, hiszen hátulról nem támadhatja semmi.
  • Fehér tigris

    A Fehér Tigris hegyláncot, vagy mesterséges építményt szimbolizál, mely kisebb, mint az ún. sárkány hegy. Az épületből kifelé nézve, az épület jobb oldala mellett található.
  • Vörös Főnix

    A Vörös Főnix az épület előtti lapos területet jelenti, nem kell kiemelkednie. Tág térre van szüksége. A rugalmasság, szépség, előrelátás jelképe. Régen kis tavacska felelt meg ennek a formának leginkább, ma egy virágtartóba helyezett piros virág a ház előtt megfelelő főnix forma lehet.
Forrás:http://www.sikeres-fengshui.hu/mennyei_lenyek.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése